Ik ben gehackt! Wat nu?
Natuurlijk open jij niet zomaar vreemde linkjes of verdachte sms’jes. Maar nu ben je toch gehackt! Hackers worden steeds slimmer en dus is het risico dat jouw telefoon wordt gehackt de laatste jaren enorm toegenomen. Maar wat moet je doen als je (denkt dat je) gehackt bent? Wij hebben een stappenplan voor je.
Over de methodes van hackers en hoe je kunt checken of je gehackt bent, lees je in ons eerder geschreven blog. Daar heb je nu je mogelijk gehackt bent, natuurlijk niets meer aan. Handelen en snelheid zijn nu de twee kernwoorden. De volgende stappen gaan je daarbij helpen:
1. Weg van het web
Zolang jij online bent, kan een hacker bij jouw gegevens. Ga dus meteen van het web af. Schakel je wifi en mobiele dataverbindingen uit om de mogelijke connectie met jouw telefoon te verbreken. Op die manier voorkom je verdere toegang en mogelijke gegevensdiefstal.
2. Verwijder verdachte apps
Doet jouw telefoon vreemd na het installeren van een nieuwe app? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Check ook je andere apps, die misschien toch minder betrouwbaar zijn dan ze in eerste instantie leken. Wie weet loop je al tijden rond met malware. Eens in de zoveel tijd een app APK doen, kan dus geen kwaad.
3. Leeg je cache en geschiedenis
Het is ook belangrijk om je browsergeschiedenis en cache te wissen. Op een Android telefoon doe je dit door naar Instellingen > Apps en meldingen te gaan en hier ‘Chrome’ te kiezen. Volg in het menu ‘Opslag en cache’ de stappen om je cache en opslag te wissen. Heb je een iPhone? Dan ga je naar Instellingen > Safari en klik je vervolgens op ‘Wis geschiedenis en websitedata’.
4. Doe een antimalware scan
Net als de virusscanner op je computer of laptop, kan een antimalware scanner, virussen en malware op jouw telefoon detecteren. iPhones zijn over het algemeen beter beschermd tegen virussen dan Android telefoons. Maar het kan zeker geen kwaad deze af en toe ook te checken. AVG Mobile Security is een gratis te installeren app voor zowel iOS als Android.
5. Reset naar fabrieksinstellingen
Om te zorgen dat je telefoon helemaal terug gaat naar de basisinstellingen, voer een reset naar fabrieksinstellingen uit. Op die manier worden je systeeminstellingen opnieuw ingesteld en geïnfecteerde apps en malware verwijderd. Let op: een reset wist ook al je andere gegevens, dus maak van tevoren eerst een back-up van belangrijke gegevens.